Inquisitio Amentiae

A propagandagép is média

2017. május 27. 13:39 - inquisitor amentiae

A Momentum legutóbbi akciója kapcsán megjelent a Momentum hivatalos közleménye, amelyben akciójukat a szlogenné vált gondolattal igazolják: "A propagandisták nem újságírók. A propagandagép nem média." Ezzel az érveléssel nem lehet küzdeni a propagandagép és magyar közéletet átható demagógia ellen.

Valóban lényeges különbség van a tények feltárására törekvő újságírás és a politikai szolgálatba állított megcsúfolása között. Az is kétségtelen, hogy az utóbbi bámulatos gyorsasággal képes ellehetetleníteni az értelmes politikai párbeszédet a társadalomban, ha hagyják kifejteni kártékony hatását; és osztom a véleményt, hogy az Origo által közölt politikai tartalmak nem elsődlegesen az igazság szem előtt tartásával készülnek. De ez a figyelemfelhívó akció csak tovább növeli a demagógia mélységeit. Az ok egyszerű: ki dönti el, hogy mi a propaganda, és mi az újságírás? Kérdezzék meg a köztévé lelkes fogyasztóit, hogy szerintük mely médiumok a propaganda eszközei, és melyek közvetítik a valóságot. Az egésznek csak annyi a hatása, hogy eggyel több okot ad a kormánypropagandától undorodóknak a felsőbbrendűségérzetükben való sütkérezésre, és eggyel több okot a kormánypropagandát lelkesen fogyasztóknak az ellenzék ellenségként való kezelésére.

Valódi párbeszéd csak tényeken alapulhat. Amíg nincs egy alapvető egyetértés a résztvevő felek között, egy közös alap, ahonnan a párbeszéd elindulhat, addig a párbeszéd nem fog elindulni. Vélemények nem tudják betölteni a közös alap szerepét, mert nem közösek; erre egyedül a tények képesek. Márpedig a demagógia ellen párbeszéddel lehet küzdeni, nem pedig ellendemagógiával, akármennyire szellemes, őszinte, jószándékú ellendemagógia legyen is az.

A propagandagép is média. Nem vezet sehová egy legyintéssel komolytalannak deklarálni őket. Venni kell a fáradságot, és a csúsztatásokat újra és újra ki kell igazítani. Az igazság minden egyes esetben győz, akkor is, ha nem mindenkit győz meg. Azután már mindenkinek a saját döntése, hogy szeretné-e lerombolni az önámításból épült kastélyát, vagy tovább élvezi a kényelmét. A tényekkel szembesítés minden, amit egy ember véleményének formálásáért meg lehet tenni. A jól hangzó szlogenek, az érzelmi alapú politizálás, általánosítások, ködösítés csak a szakadékokat mélyíti.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://inquisitio.blog.hu/api/trackback/id/tr3312543271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása