Inquisitio Amentiae

Hadházy, a Nemzeti Konzultáció és a matematika

2017. november 29. 22:16 - inquisitor amentiae

"Ha a dobozok számát nézem, és tényleg valódi ívek voltak bennük, akkor lehet, hogy láttam 900 ezer ívet."

A nyilatkozatból nem derül ki egyértelműen, hogy Hadházy pontosan milyen módszert alkalmazott a becsléséhez, de annyi feltételezhető, hogy az általa látott dobozok számát szorozta be az egy dobozban lévő kérdőívek átlagos becsült számával. Kénytelen volt becsülni, hiszen állítása szerint még azt sem tudta, hogy valódi ívek voltak bennük, azok pontos dobozonkénti számáról nem is beszélve.

Mennyire megbízható ez az információ? Nos, ha a dobozok szélességét, hosszúságát és magasságát 10%-os hibával, a kérdőívek vastagságát pedig 30%-os hibával találta el (ezt jóval nehezebb pontosan megmérni), továbbá a dobozok számában is vétett 10%-os hibát (ki tudja, talán néhány éppen feldolgozás alatt volt, vagy csak elszámolta), és kilencszázezer jött ki neki, az azt jelenti, hogy a kérdőívek valódi száma bármi lehetett 472'855 és 1'712'997 között. (Furcsa számok, mert a hibákat szorozni kell. Megjegyzésként érdemes hozzáfűzni, hogy a számolás előtt, találomra határoztam meg a hibahatárokat.) És ez még nem minden: az interneten kitöltött kérdőívekről teljesen megfeledkezett.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Hadházy (feltehetően) nem puszta kíváncsiságból ment el személyesen megnézni a kérdőíveket: igazolást szeretett volna találni a gyanújára, miszerint a Fidesz hazudik a számokról; és az ember nem szívesen ismeri be, ha tévedett (még saját magának sem). Ez akár tudat alatt is lejjebb mozdíthatta el a becslését.

Ezek után kijelentette, hogy 99%-ig biztos benne, hogy az 1,7 millió kérdőív kamu. Ekkor még nem jutottak eszébe az internetes kérdőívek. Úgy gondolta, hogy száz hasonló eset közül átlagosan egyszer fordult volna vele elő, hogy elszámolt valamit, vagy a becslése túl pontatlan, vagy nem jutott eszébe valami, vagy nem is az összes kérdőívet látta, vagy valami egyéb váratlan dolog történt. Általánosan elfogadott és alátámasztott pszichológiai tény, hogy az emberek alulbecsülik annak a valószínűségét, hogy tévednek, még a tudományban is.

Tanuljunk a hibájából: gondoljunk annak a lehetőségére, hogy valamire nem gondoltunk; mondjunk 80%-os bizonyosságot a 99% helyett; és ne próbáljuk meg magunkban letagadni, hogy hiába mentünk el dobozszámolóba, inkább mondjunk annyit: hoppá!, és lépjünk tovább. Különben könnyen előfordulhat, hogy kijelentünk valamit, aminek aztán pofára esés lesz a vége.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://inquisitio.blog.hu/api/trackback/id/tr3113404861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása